כל עסק שואף להצלחה ולשגשוג כלכליים. כאשר עסק מסוים נכשל בכך, לרוב מופנית האצבע המאשימה כלפי העדר תקין או נכון של תכנון פיננסי, מה שאמור לשמש כ"רוח בכנפי העסק" ולאפשר לו להמריא, להפגין יציבות ולבלום נקודות קושי שבהן תתרחש פגיעה לא מתוכננת בהכנסות. כדי שתנווטו את העסק למקומות המתאימים, נגיש במדריך זה תכנון פיננסי נכון לעסק שלכם:
תכנון פיננסי: כלי מרכזי בחייו של כל עסק
למרות הקדמה הטכנולוגית ושלל העזרים האפשריים שהעסק יכול להקיף בהם את עצמו, אין תחליף לתוכנית הכתובה שנהגית מראש ובמחשבה ושמפרטת את כל הצעדים המדויקים בארגון. תוכנית זו מביאה בחשבון את כל ההיבטים הפיננסיים הקיימים, הצפויים והרצויים בחיי העסק לתקופה מסוימת ומכילה פרטים מרכזיים ומדויקים שמבססים את הפעילות העסקית כולה.
פרטים מרכזיים שכאלה יכולים להיות למשל: היקף ההון הראשוני הנדרש להשקעה עבור פתיחת העסק, סכום כספי מוערך לצורך שיפוץ או רכישת מלאי, ייצור סחורה, מאמצי שיווק, שכר עובדים, מוצרים שונים לניהול העסק ועוד. כדי להבין את הדברים במדויק, חשוב לערוך את התוכנית מול בעל מקצוע מתאים כמו רואה חשבון המתמחה במתן ייעוץ עסקי שימפה את כל המצב הפיננסי הקיים.
מה כולל התכנון הפיננסי ומהן מטרותיו?
בניית תכנון פיננסי נכון לעסק, מתקבל דרך ייעוץ עסקי שניתן מכוח ידע וניסיון רבים בעולם הפיננסי ועל ידי גורם שמסוגל לחוות את דעתו באופן אישי בנוגע לעסק. לעתים התוכנית הפיננסית אף תשקף הימנעות מצעדים כלכליים מסוימים שיזיקו בטווח הארוך כך שהעסק יהיה מודע לסיכונים שלפניו ויוכל לקחת החלטות הרבה יותר מושכלות.
היבט נוסף בתכנון הפיננסי מתייחס לגיוס הון ממקורות שונים, תוך כדי ניתוח כל האפשרויות המתאימות להשגת המימון הנדרש ושקילת היתרונות והחסרונות שבכל אחת מהחלופות. גיוס ההון מתמקד בין היתר בניתוח הכנסות והוצאות עתידיות, כך שיהיו מעורבים כאן גם ניתוח השוק והסביבה, קהל היעד, המוצרים הקיימים והמתחרים הפוטנציאליים.
בהמשך לגיוס ההון הראשוני, יידרש גם תכנון פיננסי נכון לעסק השולט בהוצאותיו השוטפות. יש צורך בניתוח מדויק ומעמיק שמתייחס לכל הפעולות התקציביות של העסק, לרבות תשלום שכר לעובדים, תשלומים לכל הספקים, שכר דירה לחנות או המשרד, הוצאות עבור הפרסום והשיווק, רכישת סחורה חדשה ועוד.
תזרים המזומנים
תזרים מזומנים הוא למעשה "העובר והשב" של העסק – דיווח המשקף את היתרות הקיימות למול מסגרת האשראי המותרת וכלל ההוצאות הצפויות. התזרים אינו מהווה דו"ח רווח והספד שממנו קובעים את רווחיותו או אי רווחיותו של העסק, אלא את המצב הנוכחי של חשבונות החברה לצרכי שליטה, בקרה, ניתוח ומעקב.
ניהול נכון של תזרים המזומנים נחשב לחלק בלתי נפרד מהתכנון הפיננסי, שכן חשוב לגבש מנגנוני פעולה שונים למצבים של פגיעה בתזרים וכניסתו לקשיים או לחריגות. כדי לצמצמם כמה שיותר תרחישים מהסוג הזה, חשוב לנהל צפי הכנסות מסודר למול כל ההוצאות וזאת לפחות לחודש אחד קדימה בכל פעם כדי למנוע הפתעות.
לוקחים בחשבון כל הוצאה בלתי צפויה
תכנון פיננסי שנוצר מראש, עוד לפני שננקטו פעולות כלכליות בעסק, מאפשר לו להתנהל בצורה התקינה והבריאה ביותר ולחזות מראש את צעדיו ולשקול אותם בקפידה.
יחד עם זאת, לא תמיד יכול בעל העסק לחשוב לבדו על כלל התרחישים שבמסגרתם יהיה עליו להוציא כספים שונים ולשם כך הוא נדרש להיעזר ביועץ מקצועי וחיצוני, שיספק הן ראייה עסקית, הן מיפוי פיננסי יעיל להמשך הדרך והן את הפעולות והאפשרויות שיטיבו עם העסק לאורך זמן, ישמרו על כספו ויגדילו את רווחיו.
החכמה היא לעולם לדעת ולהפנים כמה העסק נדרש להוציא וכמה עליו להשקיע מחודש לחודש. המטרה היא להימנע מקפיצות מעל ליכולת ברמת ההוצאות ולשלוט בהן כדי להותיר את התזרים רגוע ופנוי, למקרה של הוצאות שאינן צפויות.
ניקח לדוגמה את הפרסום שמושקע בעסק. התוכנית הפיננסית כבר כללה הוצאות איקס עבור הפרסום בפלטפורמות הרצויות, אך לא פעם מתרחשים משברים שונים שפוגעים בעסק ועבורם צריך כעת להוציא סכום משמעותי יותר לטובת מאמצי פרסום ושיווק יצירתיים או חדשניים.
יועץ עסקי שמתמצא לנושא ויכול להעריך גם אירועים בלתי מתוכננים מבחינה פיננסית, יתאים את התוכנית כך שההכנסות תמיד יישארו גבוהות מההוצאות ושכל הוצאה בפועל תהיה מוצדקת והכרחית.
היתרונות שביועץ המקצועי
יועץ מקצועי שיוצר יחד עם בעלי העסק תכנון פיננסי נכון, הוא הגורם שמלווה בפועל את העסק להצלחה, מפקח על פעולותיו ודואג להיצמדות בפועל לכל המטרות והנהלים שנקבעו במסגרת התוכנית. בכוחו של היועץ לזהות כל בעיה ואתגר כלכלי שהעסק עלול להתמודד איתם ולמצוא לו את הפתרונות הטובים ביותר, כפי שנקבעו בדרכי הפעולה המיושמות במסגרת התוכנית.
חשוב גם לבחון את ההוצאות במהלך הזמן במסגרת של עלות מול תועלת, כדי לדעת שההוצאות נותרות שוות ומשתלמות. אם קיימת הוצאה שכבר פחות יעילה או מניבה בעסק, יהיה ניתן לבטל או להסב אותה בהתאם למטרות התוכנית הפיננסית ולכל האפשרויות שנקבעו בה.
גיבוש תכנון פיננסי נכון לעסק שלכם
כפי שאתם מבינים, הבסיס לניהול פיננסי איכותי ותקין אינו מכיל רק נוסחה או מרכיב ייחודיים אלא שילוב של מגוון סוגיות והיבטים שחוברים יחד כמעטפת.
כאשר נוצר תכנון פיננסי נכון לעסק שלכם, שמביא בתוכו גם את כל הצעדים הכלכליים הנדרשים, את המטרות העתידיות, דרכי הפעולה החזויות, ההוצאות הקיימות ואלו שאינן צפויות, ניתן לקנות שקט נפשי ומרווח נשימה רב להפעלת העסק וללא דאגות או קשיים כלכליים.
זהו נדבך מרכזי מאוד ביציבות ובניווט האישי של כל עסק ועליו להימצא שם מן הרגע הראשון, כדי שניתן יהיה לדעת כיצד לפעול ולהשוות את הנתונים וההישגים לכל מה שנקבע בתוכנית מלכתחילה.