למושג הפחת יש משמעות רבה בעולם החשבונאות והעסקים והוא עלול להשפיע גם על כמות המס שתצטרכו לשלם בעת מכירת נכס. מהו חישוב פחת על הנכס? הנה הסבר קצר לגבי חישוב פחת ומתי הוא עשוי להשפיע על העסקאות ועל התשלומים בהם תחויבו.
מהו פחת?
לעיתים על מוכרי נכס מקרקעין, מגורים או נכס מסחרי, נדרשים בתשלום עקב חישוב פחת על הנכס הנמכר. על מנת להבין מתי נדרש לשלם את התשלום הנוסף הזה כדאי לדעת מה המשמעות של מושג הפחת ומתי נדרשים לשלמו. ככלל המשמעות של פחת היא הירידה בשווי של הנכס עקב השימוש בו והזמן שעבר מאז שהנכס נקנה. למשל, אם אתם קונים מכונית חדשה ב-100 אלף שקלים ורוצים למכור אותה לאחר חמש שנים, כבר לא תוכלו למכור אותה ב-100 אלף אלא בפחות. ההפרש בין מחיר הקניה ובין המחיר שהנכס שווה לאחר השימוש נקרא פחת (כמות כסף מופחתת משווי הנכס).
גם לגבי נכסי נדל"ן יכול להיות פחת. אמנם השווי שלה והבלאי שנצבר על הבניין לא גדולים כמו השחיקה של רכב אך ייתכן שעם המן המבנה הופך להיות שווה פחות. קרקע לעומת זאת היא נכס שלא חווה פחת כלל ושוויה הגולמי זה גם לאחר עשרות שנים.
מדוע הפחת חשוב בהקשרי מיסוי?
פחת הוא הוצאה מוכרת לצורך מיסוי. כלומר, מכיוון שהמס מחושב כאחוז מסוים מהרווח אפשר להפחית את עלויות הפחת מהרווחים שיש לכם וכך לשלם פחות מיסים. מס הכנסה כיר בהוצאות הפחת משום שלעיתים ההוצאה שכרוכה בירידת ערך אינה חד פעמית ונפרסת על פני כמה שנים. שחיקה של הרכוש אכן יכולה להוריד את הרווחים ולהפוך את פעילות העסק או הנכס לפחות כדאית ולכן ניתן להוריד אותה כהוצאה מוכרת לצורכי מס.
בהקשר של רווחים של עסק או קניית נכס אנו רואים שניתן להרוויח מחישוב הפחת משום שהוא מוריד את הרווחים ובשל כך גם את המיסים. אך כאשר אנו אלו שמוכרים את הנכס הפחת יכול לבוא דווקא לרעתנו בהקשרי מיסוי – אנו מפחיתים את הפחת מעלו הרכישה ובשל כך הרוח שנוצר כתוצאה ממכירת הדירה הופך לגדול יותר ומס השבח (מס שמשלמים כתוצאה מהשבחה או עליית ערך של דירה) עולה.
בהקשרים של עסק החברה מחויבת לדווח בדוחות החברה את העלויות שלה את הכנסות ההוצאות והרווחים. כחלק מהוצאות החברה וחישוב השווי של החברה בשנה מסוימת מחשבים את הפחת ומפחיתים אותו כן במאזן החברה והן על מנת לחשב את רווחיה ואת שוויה.
כיצד מחשבים פחת?
חישוב הפחת תלוי בסוג הנכס ובשיטת חישוב הפחת ומומלץ להיוועץ במשרד רואי חשבון שמבין בחוקים ובתקנות הנוגעות לפחת. אנו במשרדנו מתמקצעים בשירות עריכת דוחות וחישובי פחת וייעצנו וסייענו ללקוחות מרוצים רבים.
ככלל, מבנים הם נכסים שמופחתים באופן יחסית איטי. אם נחזור לדוגמת המכונית, המכונית יכולה לאבד כמעט חצית מערכה תוך שנים בודדות ובשל כך חישוב הפחת שלה יחושב כיחסית מהיר (פחת גבוה כל שנה ובמיוחד בשנים הראשונות). מבנים לעומת זאת, שלגביהם רלוונטי חישוב הפחת לחישוב מס השבח מופחתים בצורה איטית יחסית של בין 1.5 אחוזים ל-4 אחוזים בשנה. קביעת הפחת הספציפית נעשית לפי סוג המבנה ומצבו הספציפי.
דירת גורים למשל מחושבת בקצב ש 4 אחוזים לשנה. פירוש הדבר שלאחר שנה אחת שווי הדירה בניכוי פחת יהיה שווה הקנייה כפול 0.96 לאחר שנתיים כפול 0.92 וכן הלאה. לאחר 25 שנה הדירה לכאורה כבר לא תהיה שווה דבר. יש לשים לב בחישוב ערך הדירה כי יש לבודד את רכיב הקרקע מרכיב המבנה. לקרקע כפי שכבר צוין אין פחת ולכן יש להחיל את חישוב הפחת של 4 האחוזים רק על שווי הנכס בניכוי הקרקע.
אילו עוד מאפיינים משפיעים על החישוב?
כמו שנאמר חישוב הפחת יעשה בין 1.5 אחוזים ל-4 אחוזים. הפער בין שני חישובי הפחת הוא עצום ועשוי להתבטא בהפרשים של מאות אלפי שקלים בשווי הנכס. אם במשך שנים רבות פחת חושב בקצב של 1.5 אחוזים שווי הנכס יהיה גבוהה בהרבה מאשר מצב בו חושב פחת של 4 אחוזים. לכן חשוב מאוד לשים לב מה הקריטריונים שמשפיעים על הנכס שלכם והאם ניתן לחשב את הפחת באופן שהמס שלכם יקטן.
קרקע שנרכשה בנפרד
כאשר הקרקע נרכשה בנפרד מדירת המגורים (יש להוכיח חלוקה בין שווי הקרקע לשווי הבנייה), יילקח מס על עלות הבניה ללא רכיב הקרקע בגובה של 2 אחוזים
עיר מול כפר ושיטות חישוב שונות
משרדי מיסוי שונים בישראל עשויים לחשב את הפחת בדרכים שונות. בנוסף, כמה מייחסים משווי הנכס לקרקע וכמה לבניה משתנה בין בניה עירונית לכפרית ובין בניינים חדשים לישנים. כל הפרטים הללו עשויים להשפיע הרבה על חישוב הפחת ועל המיסוי שיגיע בעקבות החישוב.
מצבים בהם הדירה עמדה ריקה
אם הדירה עמדה ריקה במשך תקופה מסוימת או שהתגוררו בה בני המשפחה של בעל הנכס תהיה לכך השפעה על חישוב הפחת.
פחת והכנסות משכירות ודירות מגורים
רבים אינם מודעים לאפשרויות גם להנות מחישוב פחת. למשל אדם שמשכיר נכס יכול לחשב את תשלומי המיסוי שלו באחד משלושה מסלולים. בשלושת המסלולים יחושב פחת בעת מכירת הנכס לצורכי מס שבח אך לא בכל המסלולים יחושב פחת על השכירות שיאפשר להנות מהפחתה במיסוי.
מסלול ראשון – דמי הכשירות יכללו בכלל הכנסותיו של האדם והוא ישלם עליהם לפי מדרגות המס הקבועות בחוק. במסלול זה יחושב פחת ואותו אם יוכל לשלם מס נמוך יותר על הכנסות השכירות שלו. במקום לשלם על כלל השכירות הוא ישלם על השכירות מנוכה פחת.
מסלול שני – כל עוד ההכנסה אינה מעסק אפשר לשלם עשרה אחוזים מגובה השכירות. במסלול זה לא ניתן להנות מניכוי של הפחת.
מסלול שלישי – כל עוד הכנסתו של אדם קטנה מסכום הקבוע בחוק (5070 קלים נכון ל-2021) הוא יהיה זכאי לפטור מלא תשלום מיסים על הכנה. גם במסלול זה לא ניתן לנכות את הפחת.
לא משנה באיזה מסלול בחרתם תצטרכו לנכות פחת בשעת מכירת הדירה לצורך חישוב מס השבח. בנוסף, מס הכנסה קבע כי הפחת ינוכה בצורה מקסימלית בעת מכירת הנכס כדי שלא יצא צב שבו אדם מרוויח פעמיים מחישוב הפחת – ישלם פחות למס הכנסה על השכירות וישלם גם פחות מס שבח.
צרו קשר עוד היום עם רואה חשבון יניב נשר
סיכום
פחת הוא למעשה הגודל שבו הנכס שלכם נשחק בשנה מסוימת. מכונית או בית שנקנו בשנה מסוימת לא נשארים שווים באותה רמה ליום שבו הם נקנו אלא צוברים בלאי ובשל כך מאבדים מערכם. חישוב הפחת עשוי להשפיע רבות על מס השבח, מס שאתם משלמים על מכירת דירה בעקבות עליה בשוויה. ישנן שיטות חישוב פחת שונות וחישוב הפחת משתנה על בסיס קריטריונים נוספים ולכן מומלץ לפנות לגורמים מוסמכים שיסייעו לכם בתהליך חישוב הפחת וחסכו מכם זמן וכסף רב.
במשרדנו מתעסקים כבר שנים רבות בסיוע בחישוב פחת ותהליכי מיסוי ובפרט מס שבח. נשמח לעמוד לשירותכם בכל שאלה או בקשה.